Bol u stomaku

Abdomen (stomak, trbuh) je gore ograničen grudnom dupljom,dole se pruža do prepona.

Mesto bola u stomaku ne mora da znači da je baš tu uzročnik, mada je lokacija jako bitna. Posebno obratiti pažnju na bol koji se često ponavlja na istom mestu, pogotovo ako je većeg intenziteta.

Tegobe koje se ponavljaju i traju u dužem periodu ukazuju na neku hroničnu bolest koja zahteva konsultaciju sa lekarom. Postoji tzv. MAPA ABDOMINALNIH BOLESTI, na osnovu lokacije organa i tegoba. Manje ozbiljne tegobe, prolaznog karaktera,nastaju zbog nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i netolerancije na odredjenu vrstu hrane. Opstipacija, usporeno i otežano izbacivanje manje količine suve stolice, može da se javi u svakom životnom dobu, uglavnom kod žena, je najčešće posledica smanjene fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane.

Bol u stomaku je:

  • AKUTNI (naglo počinje) i
  • HRONIČNI (dugotrajni).

60% bolova je prolaznog karaktera, usled neke hrane, lekova, nervne napetosti. BOL kao simptom bolesti (gorušica, upala slepog creva, žučna bolest, ulcerozni kolitis itd.) koji dugo traje zahteva temeljan lekarski pregled. Nije preporučljivo uzimati lekove samoinicijativno kao i izbegavati savete nekompetentne osobe. Najbitnije je otkriti uzrok bola i tek onda dati adekvatnu terapiju.

Jaki bolovi u stomaku koji su povezani sa nekim od sledećih simptoma zahtevaju neodložnu posetu lekaru: povraćanje u dužem periodu, visoka temperatura, opšta slabost, malaksalost, naduven stomak bolno osetljiv na pritisak, krv u stolici i mokraći, bolovi u gornjem delu stomaka (uz otežano disanje, preznojavanje i uznemirenost), grčevi u stomaku bez bolova. Ovi simptomi ukazuju na neku od sledećih bolesti: upalu slepog creva, upalu debelog creva, prekid u pasaži crevnog sadržaja (ileus), oboljenja mokraćnih puteva i bubrega, infarkt srca, bolesti žučne kese i još po nešto.

Naša poliklinika preporučuje preventivni screening test tumora debelog creva (kolorektalni karcinom), otkrivajući u ranoj fazi bolest, pre nego što se manifestuju znaci bolesti kad je moguća terapija koja u značajnoj meri poboljšava preživljavanje.Tumor debelog creva je na trećem mestu po učestalosti u našoj populaciji. Preporučuje se FOB test koji otkriva pritajeno, skriveno krvavljenje u stolici. U test se uključuju osobe oba pola od navršenih 50 do navršenih 69 godina. Osobe za koje se zna da imaju ulcerozni kolitis, Kronovu bolest i odstranjen crevni polip se isključuju iz skrininga, koji se radi jednom u dve godine.

Usluge

Ortopedija

Decija ortopedija i hirurgija

Rehabilitacija

Neurorehabilitacija

Pulmologija

Opša medicina

Rendgen

Ultrazvuk

Radno vreme

  • Pon – Pet: 9.00 – 20.00
  • Subota: 9.00 – 12.00
  • Nedelja: Neradna
Bol u stomaku
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more