Povrede kolena i kako ih izbeći

Home / Povrede kolena i kako ih izbeći

Samim tim što su najveći, te tako i najizloženiji zglobovi u našem telu, kolena su najpodložnija povredama. Dodatno, što smo stariji —nakon tridesete— izloženiji smo različitim oboljenjima kolena.

Premda je generalna preporuka da se obratimo lekaru čim osetimo određene simptome, dobro je da znamo na šta mogu da ukazuju ti simptomi i da li možemo nešto da uradimo kako bismo umanjili bol pre nego stignemo do stručnog lica.

Za dodatno razumevanje, korisno je znati da se koleno sastoji od bedrene kosti, potkolene kosti, čašice, dva jastučića (u tekstu: meniskus) i dva ligamenta.

Bol u kolenu
Image by pressfoto on Freepik

Simptom: Otok

Otok je jedan od najčešćih pokazatelja povrede kolena i do njega dolazi kada se u kolenu nakupi tečnost. Ukoliko pored naduvenosti primećujte crvenilo, osećate toplinu i bol u kolenu, u pitanju je upala. Uzrok upale mogu bili povrede kostiju, ligamenata, meniskusa, habanje u zglobu kolena ili artroza.

Tretman za oporavak zavisi od stepena naduvenosti i bola. U slučaju da samo primećujete otok, njega možete tretirati hladnim oblogama i kontinuranim odmorom – podizanjem noge na blago uzvišenje poput jastuka. Čarape za kompresiju takođe pomažu.

Međutim, ako se otok ne smanji, neophodno je da se obratite svom lekaru. Naročito ako uz otok primetite pojačan bol, crvenilo i/ili osećate groznicu.

Simptom: Otežano hodanje

Nelagodnost u kolenu tokom hodanja mogu da osete ljudi svih uzrasta. Na primer, istegnuti ligametni kolena mogu da stvore nelagodu dok hodate. Isto je sa istegnućem. Ipak, ove pojave su uglavnom posledica traume ili akutne povrede.

Kod starijih osoba, nelagoda u kolenu i otežano hodanje se javljaju usled degenerativnog pucanja meniskusa ili artroze. Bol i nelagoda se smanjuju tokom polučasovne šetnje ali se vraćaju nakon dužeg vremena provedenog na nogama.

Kako biste umanjili nelagodu i bol, preporuka je da odmarate i smanjite fizičku aktivnost. Takođe, različite metode, poput odgovarajućih vežbi, vam mogu pomoći da ojačate mišiće oko kuka i kolena i time doprinesete izdržljivosti tokom hodanja.

Simptom: Ne podnosite određena opterećenja

Izloženost određenoj težini ili opterećenju koji stvara nelagodu i/ili bol takođe ukazuje na povredu kolena. Do ovoga dolazi kada istegnete tetivu ili uganete ligamente. Imajući u vidu da tetive i ligamenti čine zglob stabilnim, uzrokujemo popuštanje ili pomeranja kolena kada ih oštetimo.

Stoga, prva stvar koju treba da uradite kad osetite ove simptome je da se obratite lekaru. Lekar će odraditi rendgenski snimak kako bi utvrdio zašto ne možete da podnesete određenu težinu i opterećenja. Tretman se dalje određuje u skladu sa dijagnozom.

Simptom: Pucketanje u kolenu

Sigurno ste bar jednom čuli da neko iz vašeg okruženja, uglavnom starija osoba, kaže kako joj krckaju ili škljocaju kolena kad savija zglob ili hoda. Iako duhovito zvuči, ova pojava takođe ukazuje na izvesne probleme sa kolenom.

Zvuk iz kolena dolazi kao rezultat oštećeja hrskavice, vazdušnih mehurića u tečnosti koja se nalazi u zglobovima ili pucanja ligamenata. Osteoartritis se takođe smatra jednim od glavnih uzročnika ove pojave.

Pucketanje kolena se još naziva krepitacija i ukoliko nema bola, ne treba da bude uzrok za zabrinutost. Ipak, savet je da se obratite stručnjaku koji će za vas da kreira vežbe koje vam mogu pomoći da unapredite fleksibilnost i izdržljivost kolena.

Pucketanje kolena koje pak prati bol, kao i otok, krutost, vidljive fizičke promene poput deformisanog ili izvijenog kolena, može biti znak iščašenja čašice kolena. I u slučaju iščašenja čašice preporuka je da se obratite stručnjaku koji će uraditi pregled i odrediti adekvatnu terapiju.

Simptom: Bolovi tokom noći

Osteoartritis takođe može uzrokovati bolove koji vam mogu poremetiti redovan san. Razlog je aktivnost tokom dana zbog koje se bolovi pojavljuju noću. Bolovi koje osećate u kolenu mogu da budu oštri i tupi, i ukazuju na povrede različitih delova kolena, poput mišića, ligamenata ili hrskavice.

Alternativana rešenja za ovaj problem su čarape za kompresiju, hladne obloge pre odlaska u krevet ili spavanje sa podignutom nogom. Naravno, kao i kod prethodnih povreda, preporuka je da se obratite svom lekaru.

Poliklinika Orto-MD nudi prirodno i pouzdano rešenje za osteoartritis – Orthokin terapija.

Simptom: Ukočenost

Ukočenost je pojava koja se manifestuje otežanim kretanjem, savijanjem i ispravljanjem nogu. Kao kod prethodna dva stanja, osteoartritis se smatra glavnim uzročnikom problema. Takođe, ukočenost je neretko praćeno bolom i otokom (edem).

Ukočenost u kolenu se najintenzivnije oseća ujutru i tako otežava ustajanje. Smanjuje se u toku dana, naroučito ako ste aktivni i praktikujete šetnje. Međutim, vraća se čim se aktivnost smanji i vratite se u položaj mirovanja na duži period.

Razlozi za ukočenost mogu da budu određene infekcije, reumatoidni artritis, sužavanje ligamenata ili meniskusa. Rešenje za ovaj problem je poseta fizioterapeutu.

Bolje sprečiti nego lečiti

Toliko puta ponovljena a tako tačna narodna izreka koja nas uči da je preventiva najbolji lek. Kada su u pitanju kolena, redovna fizička aktivnost učiniće mišiće kolena jakim a zglob fleksibilnijim.

Naravno, tip i intenzitet vežbi zavisi od vaših godina, kondicije i zdravstvenog stanja. Ipak, šetnja, plivanje, joga i biciklizam su se pokazali kao efikasni u očuvanju zdravlja kolena.

Pored fizičkih aktivnosti, adekvatna ishrana je prioritet. Održavanje optimalne telesne težine sprečava stvaranje dodatnog pritiska na zglobove čime se smanjuje mogućnost za nastanak određenih oboljenja kolena.

Konačno, potrudite se da svom telu obezbedite dovoljno sna, ne samo zarad kolena, već očuvanja i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja.


Zakažite Vaš pregled ili konsultacije sa lekarom u Poliklinici Orto-MD, kod najboljih ortopeda za koleno u Novom Sadu, pozivom na broj telefona: +381 (21) 382 20 93 ili +381 (63) 129 94 22.