Operacija Kičmene Moždine Matičnim Ćelijama Protekla Uspešno

Nakon što su svi veći mediji u Srbiji preneli vest o humanitarnom projektu koji sprovodi prof. dr. Dušan Marić, a koji za cilj ima da se pomogne pacijentima obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju, a koji do pomoći ne mogu da dođu usled nedostatka novčanih sredstava, javilo se veliko interesovanje šire javnosti o rezultatima operacije.

Posebnu pažnju privukla je činjenica da se operacija vrši transferom matičnih ćelija, što je prva operacija ovog tipa u Srbiji. Podsetimo, u subotu 26. decembra operisano je dete paraplegičar, a pored toga izvršene su još dve transplatacije matičnih ćelija kod oštećenja hrskavice kod sportista.

Svakako da je najveću pažnju javnosti privukla operacija kojom se detetu paraplegičaru pružila šansa za poboljšanje stanja kod oštećenja kičmene moždine. Ono što sa radošću možemo objaviti jeste da je operacija protekla u najboljem redu.

Ovo je prva ovakva operacija u Srbiji, koja se izvodi bez asistencije stranih stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine, a obavljena je u bolnici Alfa Medika u Beogradu, uz asistenciju dr Džihana Abazovića i dr Gordana Gavrilovića.

– Operativna procedura transfera matičnih ćelija u cilju lečenja traumatskog oštećenja kičmene moždine je protekla u najboljem redu, a pacijent je dobro podneo intervenciju. Međutim, ovo je tek početak njegovog oporavka, jer osnovna procedura lečenja traje minimalno tri meseca, uključujući procedure fizikalnog tretmana i rehabilitaciju. Prvi ozbiljnije vidljivi efekti kod pacijenta biće vidljivi tek za četiri do šest meseci – izjavio je dr Marić.

Inače, ova operacija je tek prva u okviru humanitarnog pilot projekta, koji će profesor Marić i njegov tim sprovesti u narednom periodu, a koji za cilj ima da se pomogne pacijentima, obolelih od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

– Cilj ovog projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka. Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja – izjavio je prof.dr Dušan Marić, dodavši da jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.

Usluge

Ortopedija

Decija ortopedija i hirurgija

Rehabilitacija

Neurorehabilitacija

Pulmologija

Opša medicina

Rendgen

Ultrazvuk

Radno vreme

  • Pon – Pet: 9.00 – 20.00
  • Subota: 9.00 – 12.00
  • Nedelja: Neradna
Operacija Kičmene Moždine Matičnim Ćelijama Protekla Uspešno
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more