Problemi stopala

Home / Problemi stopala

Stopalo izgrađuje 26 kostiju, povezanih preko 33 zgloba i 50 ligamenata, sa 42 mišića.

 

ŽULJEVI – CORNS AND CALLUSES

…su polja tvrde, zadebljale kože na mestima većeg pritiska ili trenja između koštanih ispupčenja i obuće. Ukoliko su manje površine označavaju se kao CORNS, kupastog su oblika sa vrhom ka dubini i obično su lokalizovani na gornjoj i bočnim stranama prstiju, ili u predelu tabana. Uzrok su najčešće neadekvatna obuća ili koštane izrasline. Mogu biti meki i tvrdi. Meki su između prstiju, dok su tvrdi sa gornje strane prstiju ili spoljašnje strane 5 prsta.
Ukoliko su veće površine, grube površine i žućkasto prebojeni nazivaju se CALUSSES, i obično su lokalizovani na mestima gde stopala koja trpe najveće opterećenje, a to su predeo pete i ispod MT jastučeta.

Tretman: struganje zadebljale kože, uz prethodno natapanje stopala u toploj vodi, i nošenje adekvatne obuće. Pokušati i tretirati ih sa flasterima salicilne kiseline ili sa urea kremom. U slučaju da su žuljevi posledica deformiteta kostiju stopala ili loše sraslih preloma, pristupa se operativnom lečenju jer je to jedini način trajnog rešenja problema stvaranja ovih zadebljanja kože.

BRADAVICE – VERRUCAS (WARTS)

…su kožne promene obično lokalizovane na tabanima na mestima koja su van nosećih površina (non-weightbearingareas). Izaziva ih humani papiloma virus. Mogu biti pojedinačne ili u grupama, promera 1-10 mm, ponekad sa crnim tačkama u centru promene. Ova virusna infekcija se ne smatra visoko zaraznom, ali se može preneti direktnim kontaktom ili preko grubih, vlažnih površina oko bazena ili u svlačionicama.

Tretman: obično nisu bolne i najčešće same prođu u roku od 12 meseci. Salicilna kiselina može ubrzati izlečenje. Kauterizacija, smrzavanje, lasersko ili hirurško odstranjivanje su najefikasniji kod zapuštenih slučajeva. Može se raditi i infiltracija same bradavice sa Candidaantigenom (proteinom izazivačem alergije) ili Bleomycinom (hemoterapijski lek).

ATLETSKO STOPALO

…je gljivična infekcija kože između prstiju. Lako se prenosi sa osobe na osobu na bazenima ili u svlačionicama. Nastaje jer su stopala u cipelama koje stvaraju toplu, mračnu i vlažnu sredinu, koja je idealna za rast i razvoj gljivica. Ponekad ova infekcija može biti i bakterijska, ali znatno ređe. Najčešće zahvata prostor između 4. i 5, kao i 3. i 4. prsta, na jednom ili oba stopala. Simptomi i znaci ovog problema su suva, ispucala, crvena koža, koja se ljuspa, a sve je praćeno peckanjem i svrabom. Prevencija je higijena stopala, čuvati stopala suvim, ako se jako znoje, u toku dana je potrebno menjati čarape i obuću.

Tretman: kreme, sprejevi, tinkture ili praškovi protiv gljivica (Clotrimazole, Miconazole – mazati najmanje 2 nedelje posle nestanka svih promena), uz higijenu stopala i održavati ih suvim (koristiti različite peškire za svako stopalo), nositi pamučne čarape. Lečenje obično traje 4-6 nedelja.

 

 

GLJIVIČNA INFEKCIJA NOKTA

…se teško leči. Najčešće se javlja kod osoba sa vlažnim, znojavim stopalima. Nokatne ploče postaju mutne, neravne, krte, izmenjene boje.

Tretman: teško ili gotovo nikako ne prolazi sama od sebe. Kod početnih i blažih slučajeva može se početi sa kremama protiv gljivica. Ali kod težih i dugotrajnih slučajeva, antigljivični lekovi i hirurško odstranjivanje nokatnih ploča daju najbolje šanse za izlečenjem.

KANDŽASTI PRSTI

U najvećem broju slučajeva flectus PIP zgloba može biti rešen mekotkivnim procedurama.

Koraci su:

1. dorzalna kapsulotomija 1. MTP zgloba (radi se ako nije moguća pasivna plantarna fleksija)

2. plantarna kapsulotomija i tenotomija kratkog flexora u visini PIP zgloba

3. plantarna tenotomija dugog flexora u visini DIP zgloba

4. elongacija tetive extensora

5. privremena fiksacija K iglom do MTP zgloba u trajanju od 6-8 nedelja

– Ovim mora biti postignuto da se u PIP zglobu pasivno može napraviti oko 45º dorzalne fleksije! Ako se dorzalna fleksija ne može postići onda razmišljati u pravcu PIP fuzije.

Ako posle ovoga 2. prst ostane predugačak, mora se uraditi skraćivanje ili na nivou neoartroze DIP zgloba ili bolje isecanjem dela tela medijalne falange 2. prsta i opet privremenom fiksacijom K iglom.

METATARZALGIJA – BOL PREDNJEG DELA TABANA

Kod metarazalgije, ukoliko nema hallux valgus deformiteta ili ukoliko je IMT ugao mali ne možemo smanjiti pritisak na glavicu 2. MT kosti plantarizacijom 1. MT kosti. Tada ako je 2. MT kost duga radimo Weil-ovu osteotomiju, a ako ona nije dugačka preporučuje se BRT osteotomija. Ako se radi Weil-ova osteotomija ne sme se previše skratiti 2. MT kost kako se ne bi napravila transfer metatarzalgija na glavicu 3. MT kosti. Kod BRT osteotomija ne sme se previše podići 2. MT kost iz istog razloga – transfer metatarzalgije. Bitno je pacijenta pitati da li je bol prisutna kod oslonca na celo stopalo ili u fazi odraza pri hodu. U prvom slučaju žulj je postavljen proksimalnije i tada treba raditi BRT osteotomiju, dok je u drugom slučaju žulj distalnije i tada se radi Weil-ova osteotomija.

Za preoperativnu analizu uzroka metatarzalgije bitno je napraviti kosi snimak stopala pod uglom od 40-55º.

 

MT parabola (Maestrova linija) definiše odnos centra lateralnog sezamoida, longitudinalne osovine 2. MT kosti i centra glavie 4. MT kosti: linije koja polazi od centra lateralnog sezamoida i perpendikularna je na longitudinalnu osovinu 2. MT kosti treba da prođe kroz centar glavice 4. MT kosti ili minimalno distalno od nje. Dužina 1. i 2. MT kosti treba da su iste ili da 1. MT kost bude malo kraća. U odnosu na 2. MT kost 3., 4. i 5. treba da su kraće za 4-6-12mm jedna u odnosu na drugu.

 

Zakažite Vaš pregled ili konsultacije sa lekarom pozivom na broj telefona: +381 (21) 382 20 93 ili +381 (63) 129 94 22