Oboljenja i povrede ruku

Home / Oboljenja i povrede ruku

Svi lekari naše ustanove, a posebno Ass. dr Miodrag Vranješ, stekli su dodatno znanje i značajno iskustvo u lečenju oboljenja i povreda gornjih ekstremiteta. Počev od stručnog pregleda, preko dodatne dijagnostike, dolazimo do postavljanja dijagnoze i predloga daljeg lečenja, neoperativnog (medikamentozna i fizikalna terapija) ili operativnog.

Fizikalni tretman kada su u pitanju ruke je najčešće indikovan kod sledećih stanja:

 1. Upale tetiva rotatorne manžetne
 2. Stanje posle iščašenja ramena
 3. Teniski lakat
 4. Golferski lakat
 5. Upale tetiva u predelu ručnog zgloba
 6. Posle operativnog lečenja oboljenja i povreda ruku

Što se tiče operativnog lečenja, velik broj procedura se može obaviti u vidu tzv. dnevne hirurgije, gde pacijent istog dana dolazi u našu ustanovu ali i odlazi kući posle urađene operacije. Najčešće na ovaj način zbrinjavamo sledeća stanja:

 1. Sindroma karpalnog tunela (kompresija n. medianusa)
 2. Burzitis zadnje strane lakta
 3. Higromi predela ručnog zgloba
 4. DeQuervain-ov tenosinovitis
 5. Škljocajući prst (Trigger finger)
 6. Dupuytren-ova kontraktura šake
 7. Prelom skafoidne kosti
 8. Prelom donjeg okrajka žbične kosti (radijusa)
 9. Prelomi kostiju na šakama

Prelomi skafoidne kosti

Skafoidna (navikularna) kost spada u kosti gornjeg reda zgloba ručja. Njen prelom se najčešće javlja nakon pada na ispruženu šaku. Klinička slika preloma ove kosti se ispoljava u vidu bola i osetljivosti predela neposredno do palca. Nisu retki slučajevi da tegobe ostanu neprepoznate. Lečenje preloma varira od neoperativnog lečenja dugotrajnom gipsanom imobilizacijom, do više vrsta operativnih tehnika, što zavisi od težine i lokacije preloma na samoj kosti, ali isto tako i od vremena proteklog od zadobijanja preloma do dolaska kod ortopeda. Ubedljivo najčešća procedura je operativno lečenje primenom Herbert zavrtnja. Poznato je da skafoidna kost ima lošu snabdevenost krvlju te se u slučaju preloma njen krvotok može dodatno poremetiti što stvara komplikacije u procesu zarastanja, uz ne retko nastajanje pseudoartroze ove kosti.

Rizartroza

Artroza (okoštavanje) prvog zgloba između kosti ručja i doručja (karpo-metakarpalnog zgloba) ili artroza korena palca je jedno od najčešćih degenerativnih oboljenja zglobova. Oboljenje nastaje kada se hrskavica navedenog zgloba istroši. Najčešći simptom je bol u korenu palca. Bol se pojačava pri određenim aktivnostima kao npr. otvaranje tegli, okretanje kvake na vratima ili oblačenje pantalona. U odmaklim slučajevima bol se javlja u mirovanju kao i noću. Takođe se javlja „Z“ deformitet palca. Početni oblik artroze palca obično dobro reaguje na neoperativno lečenje. Pacijenti sa uznapredovalom bolešću ili oni kod kojih nehirurško lečenje nije dalo zadovoljavajući oporavak, postaju kandidati za hiruršku rekonstrukciju. Dostupne su razne operativne procedure koje vrlo uspešno eliminišu bol.

Rizartroza
Rizartroza

Prelomi donjeg dela radijusa

Prelomi radijusa (žbična ili podlakatna kost) su najčešći prelomi na rukama i obično nastaju 1-3cm iznad samog ručnog zgloba. Povreda nastaje kod osoba starije životne dobi sa padom na ispruženu šaku. Slomljen ručni zglob uzrokuje izraženu bol, otok i deformitet, a pokreti su bolni i ograničeni. Vrsta preloma koja pri tome nastaje može da bude veoma različita. Razlikuju se prelomi koje je relativno lako moguće lečiti neoperativno gipsanom imobilizacijom. Ipak, većina ovih preloma prema savremenim svetskim standardima zahteva operaciju, kako bi se postigla potrebna repozicija koja se stabilizuje specijalnim medicinskim implantom.

Zakažite Vaš pregled ili konsultacije sa lekarom pozivom na broj telefona: +381 (21) 382 20 93 ili +381 (63) 129 94 22