Vrhunski sportisti biraju lečenje matičnim ćelijama

Dani kada je karijera vrhunskog sportiste bivala prerano završena usled povrede, postaju prošlost.  Najveće sportske zvezda sve više biraju lečenje, po karijeru opasnih povreda, sa regenerativnim matičnim ćelijama, umesto hirurškog lečenja.

Zašto vrhunski sportisti biraju lečenje matičnim ćelijama da bi se što pre vratili na teren i sportska takmičenja?

Jer se tako kvalitenije oporavljaju od povreda i brže vraćaju u igru i akciju.

Teniska legenda Rafael Nadal, fudbaler Kristiano Ronaldo, NFL šampion Pejton Mening su u širokom društvu slavnih sportista koji su se uspešno lečili matičnim ćelijama.

Poznato je da je lečenje matičnim ćelijama već privuklo svetsku pažnju brojnim uspesima u lečenju hroničnih bolesti, uključujući oboljenja srca i pojedine forme raka, dok je terapijska primena regfenerativne medicine kod sportskih povreda daleko manje objavljivana. Iako su zvezde sporta Nadal, Ronaldo i Mening prednjačile, nebrojeno mnogo sportista uveoliko slediti njihov primer, pošto je u peraksi dokazana efikasnost lečenja matičnim ćelijama kod najčešćih povreda, kao što su zapaljenja tetiva, istegnuća mišića, artritisi, degenerativna bolest diskusa, kao i koštani prelomi.

Koje se sportske povrede najčešće tretiraju matičnim ćelijama?

Česte povrede koštano-mišićnog sistema se tradicionalno leče hirurški, što često dovodi do značajno dugih prekida sportske karijere. Uzimanje sopstvenih matičnih ćelija pacijenta, obrada i kultivacija istih i ubrizgavanje istih u povređenu regiju predstavlja daleko manje traumatično lečenje za čitav niz sportskih povreda, uključujući:

  • Povrede kolena: Uobičajeni mehanizam povrede kolena u sportu je oštećenje hrskavica meniskusa koje prve apsorbuju udarac pri povredi, što dovodi do intenzivnog bola i onesposobljenosti usled povreda. Regenerativna terapija sa matičnim ćelijama kod ovih povreda vraća proces unazad, obnavlja hrskavicu i čak štiti istu od potencijalne buduće povrede. Kada se povrede i mišići stabilizatori kolena usled čestih povreda i trošenja i premora mišića, matične ćelije pomažu u regeneraciji sa novim mišićnim tkivom.

 

  • Povrede tetiva i ligamenata: Tetiva predstavlja elastično i jako tkivo koje spaja mišić za kost, dok ligament vezuje kost za kost. Njihovo intenzivno trošenje i česti ponavljajući pokreti, uobičajeni u sportovima kao što su tenis i trčanje, često dovode do oštećenja tetiva i ligamenata, posebno u predelu lakta, nadlaktice,  skočnog zgloba i kolena. Terapija matičnim ćelijama je ta koja pomaže u oporavku I lečenju tetiva i ligamenata, uspostavljajući im strukturu i vraćajući snagu.

 

  • Stres fraktura (prelom). Ovakav prelom nastaje kada velika sila istezanja dejstvuje na kosti i zglobove organizma. Najčešća stres fraktura kod sportista je prelom cevanice. Matične ćelije obnavljaju kosti stimulacijom rasta krvnih sudova, i na taj način pomažu prirodno zarastanje.

 

  • Povrede donjeg dela leđa: Predstavlja ne samo onesposobljavajući problem sa kojim se suočavaju sportisti, već je bol u ledjima i vrlo čest zdravstveni problem ošte populacije od kojeg pati jedna od deset osoba. Matične ćelije mogu da se ubrizgaju u problematični međupršljenski disk, kako bi se smanjilo zapaljenje i pomogla obnova povređenog tkiva. Tako je naprimer, jedna australijska studija ispitivala u Melburnu 100 pacijenata sa bolom u donjem delu leđa, kojima je data terapija matičnim ćelijama. Svi su reagovali sa značajnim popravljanjem funkcije i smanjenjem bola koje je trajalo 2 godine i duže. Vizuelizacija povreda magnetnom rezonancom je pokazala da matične ćelije podstiču obnovu oštećenog diska.

 

  • Povrede glave: Povrede glave u sportu su tipične za boksere i ragbiste i često su ozbiljne. Traumatsku povredu mozga (TBI) može izazvati pojedinačna povreda ili niz više snažnih povreda tokom dužeg perioda vremena (hronična traumatska encefalopatija – CTE). Kod CTE se najozbiljniji simptomi ne pokazuju mesecima, pa i godinama, nakon nastale povrede. Primena  matičnih ćelija ima potencijal da leči TBI  ublažavajući i popravljajući simptome, nezavisno od vrste uzroka, u nekim slučajevima i od dužine trajanja iste. Po nalazima istraživača iz nedavno objavljene kliničke studije o lečenju TBI sa matičnim ćelijama sprovedene na univerzitetu naučnog zdravstvenog centra u Teksasu, terapijski efekat je pomogao da se značajno smanji zapaljenski odgovor mozga na trauma. Cilj je da se uz pomoć matičnih ćelija povrate složene funkcije svih povređenih regija mozga.

Rafael Nadal: Jedan od najboljih tenisera u istoriji tenisa (posle Novaka naravno), Rafa Nadal leči svoja problematična kolena pomoću matičnih ćelija, a dobio je isti tretman i za povređena leđa. Lečenje matičnim ćelijama je pomoglo Rafi da se ostvari antizapaljenski efekat i da mu se obnovi i zaleči povređena hrskavica. 

Kristiano Ronaldo: Uz Lionela Mesia, Kristiano Ronaldo se smatra najboljim fudbalerom sveta. Ovaj izuzetno snažan fudbaler je bio podvrgnut lečenju sa matičnim ćelijama dok se oporavljao od teške povrede mišića i tetiva – istezanje i kidanje mišičnih vlakana i tetiva.

Pau Gasol: Pau je primio regenerativnu terapiju matičnim ćelijama 2013. godine, zbog bolova u kolenima. Matične ćelije su mu ubrizgane u oba kolena, kao deo njegove terapije oštećenih tetiva usled degenerativnog procesa (tendonoza). Na ovaj način je  podstaknut ponovni rast zdravog tkiva u oštećenim regijama. 

Pejton Mening: Ovaj poznati kvoterbek američkog fudbala je 2011. godine putovao u evropu da bi primio regenerativnu terapiju matičnim ćelijama za problem sa povređenim vratom, uzrokovan iskakanjem medjupršljenskog diska. Nakon nekoliko hiruških zahvata, Mening je uradio i terapiju matičnim ćelijama koja mu je pomogla da se podstakne regeneracija oštećenih nerava u predelu vrata.

 

Na koji način se lečenjem matičnim ćelijama tretira povređeni zglob?

Kad se zglobovi istroše od prekomerne upotrebe ili usled iznenadne povrede, okolno tkivo (mišići, ligament, tetive i hrskavica) reaguje zapaljenskom reakcijom koja se manifestuje bolom, otocima, grčenjem i otežanom pokretljivošću zglobova. U daljem toku pogoršanja stanja zgloba, ovaj process dovodi do progresivne degeneracije ili propadanja strukture i funkcije zgloba, sa značajnim efektom na obavljanje dnevnih aktivnosti i kvalitet života. Matične ćelije pomažu izlečenje povređenog zgloba na prirodan način, sopstvenim ćelijama, tako što obnavljaju oštećene strukture zgloba, uzrokovane bolešću, povredama ili prekomernim trošenjem. Matične ćelije takođe utiču na smanjenje bola i upale, podstiču protok krvi u mekom tkivu, tako mu pomažući obnovu.

Kako se matične ćelije prikupljaju, čuvaju, obrađuju i primenjuju?

Najbolji izvori matičnih ćelija su iz naše sopstvene koštane srži i iz masnog tkiva.  Vlastite matične ćelije se aseptičnim postupkom, uz lokalnu anesteziju, bez ožiljka uz minimalan bol, uzimaju se u istom danu kada se i koriste za neposrednu terapijsku primenu kod pacijenta. Matične ćelije se zatim procesuiraju, navode na razvoj u željenu vrstu ćelija i u koncentrovanoj dozi ubrizgavaju u povređeni predeo istom pacijentu, tako da nema mogućnosti odbacivanja primljenih matičnih ćelija. U cilju što preciznijeg injiciranja matičnih ćelija u povređenu regiju, može se koristiti i vizuelizacija ultrazvukom. Ova procedura lečenja je minimalno invazivna i završava se najčešće istog dana, kada je i započela.

Zašto se vrhunski profesionalni sportisti odlučuju za terapiju matičnim ćelijama?

Za svakog povređenog profesionalnog sportistu najvažnije je da se što pre oporavi i vrati na trening i u igru, što je pre moguće. Međutim, sportske povrede obično dugo zarastaju, a mnoge se nikada ne izleče potpuno. Terapijske opcije obično podrazumevaju maskiranje bola injekcijom kortikosteroida, hiruršku proceduru ili dugotrajnu fizikalnu terapiju, koja obično ne tretira uzrok problema. Za razliku od navedenog, regenerativna terapija sa matičnim ćelijama nudi pacijentima efikasnu alternativu bolnom hirurškom lečenju i dugotrajnom oporavku. Takođe nudi nehirurško, minimalno invazivno, bezbedno i efikasno lečenje povrede, bez bolne i dugotrajne rehabilitacije. Pacijent koji izabere ovu naprednu vrstu lečenja za svoje povrede, takođe je pošteđen rizika koji donosi hirurška procedura, kao što su naprimer, postopeartivna tromboza i infekcija. 

Lečenje matičnim ćelijama pruža pacijentima efikasnu alternativu bolnom hirurškom lečenju i dugotrajnom oporavku

Lečenje matičnim ćelijama, ne samo da ubrzava proces zalečenja povrede, nego i unapređuje postoperativne rezultate, kao i mogućnost da se preokrene tok lečenja povrede i ojačaju se ćelije oštećenog tkiva protiv ponovne povrede. Takođe pomaže da se smanji, uvek prisutna upala u zoni povređenog tkiva i bola, tako da se povećava pokretljivost tretiranog zgloba, tako da velik broj na ovaj način lečenih pacijenata navodi da je oporavak bio veoma brz nakon lečenja matičnim ćelijama metodama regenerativne medicine.Uobičajeno vreme potrebno za oporavak od tendinoze kolena je tri do šest meseci, ali kada je Pau Gasol primio terapiju matičnim ćelijama u oba kolena, odbacio je štake i ponovo hodao već nakon tri nedelje. Iako je svaka sportska povreda jedinstvena, terapija matičnim ćelijama nudi rešenje za sve veći broj povreda, od oštećenja muskulature, pa do povrede leđa i glave. Takođe nam daje i šansu da, kada je to moguće, izbegnemo mnogo invazivnije metode lečenja i da umesto njih koristimo savremenu regenerativnu medicinu koja pruža brzo i efikasno lečenje. 

Šta mogu očekivati nakon tretmana matičnim ćelijama u ORTO MD centru za regenerativnu medicinu?

Većina pacijenata može nastaviti sa normalnim dnevnim aktivnostima gotovo odmah nakon injekcije sopstvenih matičnih ćelija, zavisno od vrste i težine povrede i zdravstvenog stanja, međutim trebali biste izbegavati zahtevnije fizičke aktivnosti nekoliko dana nakon lečenja. Doktor Vam može savetovati nekoliko jednostavnih i za vaše zdravlje korisnih vežbi, koje ćete raditi nakon tretmana.

Prvi dan nakon tretmana, možete na mestu uboda osetiti blagu nelagodnost, koja ne bi trebala biti ograničavajuća, dok blagi bol u području lečenja može trajati dan, ili dva. To se može ublažiti mirovanjem i ako je potrebno, mogu se uzimati jednostavna sredstva protiv bolova. Dve nedelje nakon primljene injekcije matičnih ćelija nemojte koristiti protivupalne lekove, jer mogu ometati sposobnosti samoizlečenja tela.

Budući da je ova terapija ortobiološki tretman kojem je potrebno vreme da injicirane  ćelije obnove oštećena ili povređena područja, pacijenti neće odmah osetiti terapijski efekat terapijske injekcije matičnih ćelija. U proseku će većina pacijenata osetiti znakove poboljšanja u obliku smanjenja bola ili vraćanja narušene funkcije  u roku od 30 dana nakon terapije.

Poboljšanje simptoma nakon jednog ili dva dana od dobijene terapije je uobičajeno i posledica je snažnog protivupalnog efekta koji traje od 2-3 meseca. Nakon tog vremena se očekuje kontinuirano i postepeno poboljšavanje vašeg zdravstvenog stanja.  

Tretirane povrede ili stanja, mogu ili ne moraju zahtevati ponovno lečenje, a najčešće je razlog za ponovni tretman regenerativnom medicinom da se na već uočeno poboljšanje, traži i očekuje još više. U cilju što objektivnijeg praćenja dinamike i kvaliteta oporavka vašeg zdravlja, od Vas će se tražiti da vodite tačnu evidenciju i evaluaciju svog zdravstvenog stanja u odnosu na vreme lečenja u ORTO MD.

Konačni ishod lečenja i stepen poboljšanja zdravstvenog stanja variraju individualno, a najviše zavise od vrste i težine povrede i/ili zdravstvenog stanja, starosti, itd. 

Klinika za matične ćelije ORTO MD Vam nudi nehirurške regenerativne terapijske metode  za različita bolna stanja, bolove u kukovima, bolove u kolenima, kao i u drugim zglobovima i sistemima. Nazovite nas na kontakt telefon br. + 381 (21) 382 20 93, kako biste zakazali pregled kod naših doktora ili konsultovali sa našim stručnjacima, kako bismo saznali na koji način Vam najbolje možemo pomoći!

 

ZAKAŽITE PREGLED!

 

TERAPIJA BOLA  METODAMA REGENERATIVNE MEDICINE

 

Poliklinika ORTO MD 

SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORTOPEDIJU

Futoška 117,
21000, Novi Sad,
Telefon: +381 (21) 382 20 93
Mobilni za hitne slučajeve i van radnog vremena: +381 (63) 129 94 22
Email: ortopedijamd@gmail.com

Usluge

Ortopedija

Decija ortopedija i hirurgija

Rehabilitacija

Neurorehabilitacija

Pulmologija

Opša medicina

Rendgen

Ultrazvuk

Radno vreme

  • Pon – Pet: 9.00 – 20.00
  • Subota: 9.00 – 12.00
  • Nedelja: Neradna
Vrhunski sportisti biraju lečenje matičnim ćelijama
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more