Kinesio Taping – Kinezi trake

Kinesio Taping – Kinezi trake

Kinesio Taping je neinvazivna, dekompresivna metoda, koja dovodi do prirodnog procesa izlečenja tela. Zasniva se na terapeutskom konceptu koji olakšava slobodnu pokretljivost do te mere da omogući mišićnom sistemu da pomogne telu da se samo izleči.

Bandaže, koje se koriste kod sportskih aktivnosti, fiksiraju zglob i sprečavaju pokretljivost, te dolazi do povećanja pritiska i opstrukcije cirkulacije telesnih tečnosti, dok kinezi trake koje se koristi u ovoj tehnici, zalepljene na mišić koji se tretira, svojom elastičnošću omogućavaju potpunu pokretljivost tog dela tela. Kinezi trake takođe poboljšavaju funkciju mišića i zglobova, ali isti tako i cirkulaciju krvi i limfe. Same trake za Kinesio Taping ne sadrže nikakva farmakološka, ni hemijska sredstva.

 

Efekti Kinesio Taping-a su:

  • Smanjenje bola
  • Smanjenje zamora mišića
  • Poboljšanje pokretljivosti
  • Smanjenje mišićnog spazma
  • Poboljšanje cirkulacije krvi i limfe
  • Smanjenje upalnog procesa

 

Pre aplikacije kinezi traka, potrebno je kožu očistiti od krema, ulja i drugih preparata, kao i odstraniti dlake, ukoliko ih ima. Koža mora biti suva i čista, kako bi traka mogla potpuno da prijanja na kožu i da na njoj ostane što duže. Trake na koži stoje u proseku od 3 do 6 dana. Traka može da se primenjuje u obliku slova I, X, Y ili lepeze, što zavisi od oblika i dužine mišića.

Slika: Freepik

 

ZAKAŽITE PREGLED!

Poliklinika ORTO MD

SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORTOPEDIJU

Futoška 117,
21000, Novi Sad,
Telefon: +381 (21) 382 20 93
Mobilni za hitne slučajeve i van radnog vremena: +381 (63) 129 94 22
Email: ortopedijamd@gmail.com