Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučno snimanje je dijagnostička procedura pomoću koje možemo proveriti stanje unutrašnjih organa (srce, bubrezi, mokraćna bešika, štitna žlezda, jetra, slezina, dojka…), kao i lokomotornog aparata (zglobovi, tetive, ligamenti, mišići).

To je vrlo zastupljena radiološka metoda, koju izvodi lekar specijalista radiologije, i koja na jednostavan i bezbolan način može pomoći da se utvrdi problem, zbog kog je pacijent upućen na snimanje. Prilikom ultrazvučnog snimanja nema štetnog dejstva za organizam, tako da ne postoje kontraindikacije za izvođenje ove procedure. Prednost ove vrste dijagnostičke metode u odnosu na druge jeste što omogućava snimanje čak i prilikom pokreta, odnosno dinamičko praćenje, u realnom vremenu. Pomoću ultrazvuka možemo dijagnostikovati upalne procese, prisustvo izliva u tkivu, degenerativne promene, kidanje vlakana, itd.

Indikacije: Prisustvo bola, hematoma, otoka, određene povrede u smislu nagnječenja, udarca, pucanja mišića, ligamenata, kao i zapaljenski procesi.

Priprema za snimanje je vrlo jednostavna, potrebno je ukloniti odeću i nakit sa dela tela gde se vrši pregled, i očistiti kožu od kozmetičkih preparata. Snimanje se izvodi pomoću sonde, kojom se prelazi po površini kože iznad problematične regije, uz prisustvo kontaktnog gela na bazi vode.

ZAKAŽITE PREGLED!

Poliklinika ORTO MD

SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORTOPEDIJU

Futoška 117,
21000, Novi Sad,
Telefon: +381 (21) 382 20 93
Mobilni za hitne slučajeve i van radnog vremena: +381 (63) 129 94 22
Email: ortopedijamd@gmail.com

Naslovna slika: stefamerpik on Freepik

Usluge

Ortopedija

Decija ortopedija i hirurgija

Rehabilitacija

Neurorehabilitacija

Pulmologija

Opša medicina

Rendgen

Ultrazvuk

Radno vreme

  • Pon – Pet: 9.00 – 20.00
  • Subota: 9.00 – 12.00
  • Nedelja: Neradna
Ultrazvučna dijagnostika
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more