Bolovi u kukovima i kako ih ublažiti

Home / Bolovi u kukovima i kako ih ublažiti

Bolovi u kukovima
Image by pressfoto on Freepik

Kuk spada u najveće i najstabilnije zglobove u našem telu i kao takav on ne samo da povezuje trup sa donjim ekstremitetima već nam i daje podršku dok hodamo ili stojimo. Naši kukovi su izuzetno pokretljivi i veoma izdržljivi, što nikako ne znači da su neuništivi. Godine upotrebe čine svoje i bilo da je telo pretrpelo određene povrede ili ne, postoje različiti faktori koji mogu da izazovu bol u kuku.

Najčešći uzroci bolova u kukovima

Ukoliko osećate bol u predelu kukova, uzrok može biti jedno od sledećih stanja:

Koksartroza

Koksartroza je oboljenje kuka koje izaziva degenerativne promene zgloba poznate kao osteoartroza koje mogu biti generalizovane ili izolovane. Bolest ne napreduje brzo i ne daje sistemske simptome, dok je upala retka i uglavnom blaga. Neke od osnovnih karakteristika koksartroze su nestabilnost kuka, smanjenje amplitude pokreta, kao i krepitacije u kuku. Direktni uzroci stanja nisu jasno utvrđeni, ali poznato je da određeni faktori rizika kao što su gojaznost, starenje, oštećenja usred povreda, kao i genetske predispozicije podstiču razvoj koksartroze.

Burzitis

Burze su kese ispunjene tečnošću koje se nalaze u unutrašnjosti zglobova i njihova uloga je zaštita od prekomernog trenja između različitih tetiva, kao i između tetiva i kosti. Kada dođe do zapaljenja burze poznatog kao burzitis, nastaje bol u kukovima. Zapaljenje je najčešće izazvano učestalim ponavljanjem aktivnosti koje preterano nadražuju zglob kuka.

Avaskularna nekroza

Kada se protok krvi u kostima značajno uspori, dolazi do odumiranja koštanog tkiva koje dovodi do avaskularne nekroze. Iako ovo stanje može da utiče i na ostale kosti, najčešće se javlja u predelu kukova. Stanje se uglavnom javlja nakon preloma ili dislokacije kuka, kao i prilikom dugoročne upotrebe visokih doza steroida kao što je prednizon.

Kancer

Tumori koji se inicijalno javljaju u kostima, kao i oni koji se naknadno šire na kost takođe mogu da uzrokuju bol u kukovima koji je neretko propraćen bolovima u drugim kostima u telu.

Tendinitis

Tendinitis je zapaljenje koje se javlja unutar tetive ili oko nje. Iako su tetive prilično savitljive i trpe čak i uvrtanje i rastezanje, ukoliko dođe do bolesti, povrede, ili preopterećenja nastaje zapaljenje koje dovodi do bolova. Zapaljenje se najčešće javlja kod sportista, ali je moguće i kod mnogih drugih profesija, posebno kod onih gde su zastupljeni jednaki pokreti koji se ponavljaju.

Kako olakšati bol u kukovima

Za uspešno lečenje neophodno je utvrditi uzrok bola jer ne postoji jedna univerzalna terapija koja bi mogla da pomogne svima. U zavisnosti od korena problema, neki od sledećih tretmana mogli bi da donesu olakšanje:

Masažna terapija

Masaža je nadaleko poznata kao terapija koja uspešno pomaže kod mnogih ortopedskih problema. Ukoliko svoje telo prepustite stručnom maseru, pokrenućete stimulaciju i regeneraciju mišića, kao i uvećanu pokretljivost, a u najboljem slučaju, moguć je čak i povratak u stanje koje je prethodilo trenutnim poteškoćama.

Kvalitetan odmor

Iako postoji mnogo različitih tretmana i lekova koji bi mogli da se upotrebe, odmor je ponekad jedino pravo rešenje. Uz istinsko opuštanje i rasterećenost kukova mogli biste da iskusite povlačenje raznih vrsta upala i to je veoma često najdelotvorniji oblik lečenja.

Primena toplote

Primena toplote važi za jedno od najučinkovitijih oblika lečenja kada je uzrok bola upala, naročito ako govorimo o hroničnim stanjima. Prilikom tretmana tkivo se opušta, dok sa druge strane dolazi do stimulacije cirkulacije krvi. Toplotni tretmani se naročito preporučuju kod hroničnih povreda kao što su ruka za golf ili teniski lakat, i to pre svake aktivnosti. Međutim, ne preporučuju se nakon bilo kakve aktivnosti, kao ni u slučaju akutne povrede.

Upotreba leda

Nasuprot toplotnim tretmanima, olakšanje bolova može biti izazvano i upotrebom leda, ali to se čini isključivo prilikom ozbiljnih povreda i vidljivih oticanja, obično u prvih 48 sati. Izuzetak su sportisti sa hroničnim problemima gde se led koristi u svrhu smanjenja rizika od povrede. U takvim situacijama upotreba leda rezervisana je za period nakon aktivnosti kako bi se sprečio nastanak upale.

Protivupalni lekovi

Protivupalni lekovi se najčešće prepisuju kod bolova uzrokovanih tendinitisom, burzitisom, ili određenim oblikom artritisa.

Vežbe

U slučaju kada se bol javlja zbog lošeg položaja tela koji se učestalo praktikuje, postoje određene vežbe koje mogu da utiču na poboljšanje funkcionalnosti zglobova, kao i na unapređenje ravnoteže. Iako redovne vežbe neće u potpunosti oporaviti koštano tkivo, one će uticati na značajno smanjenje bola prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Iako je olakšanje bola u predelu kukova prioritet prilikom redovnog izvođenja vežbi, ukoliko se odlučite za ovaj tretman moguće je poboljšanje stanja u drugim delovima tela koji takođe neretko nose razne poteškoće.

Veliki broj ljudi pati od bolova u kukovima koji mogu biti izazvani raznim stanjima. Ukoliko se nosite sa bolom u istom predelu tela, moguće je da ste upravo pronašli ideju za urok svog problema. Iako postoje brojni načini da se bol uspešno olakša, potrebno je da se posavetujete sa stručnim licem koje će umeti da prepiše najpogodniju moguću terapiju.


Zakažite Vaš pregled ili konsultacije sa lekarom u Poliklinici Orto-MD pozivom na broj telefona: +381 (21) 382 20 93 ili +381 (63) 129 94 22.