Metoda fascijalne manipulacije

Metoda fascijalne manipulacije, razvijena od strane italijanskog terapeuta Luigi Stecca predstavlja efikasnu tehniku koja se koristi za poboljšanje zdravlja i funkcionalnosti fascije, vezivnog tkiva koje obavija mišiće, kosti, organe i nervne strukture u našem telu.

Glavna uloga fascije je da pruži podršku i zaštitu pomenutim strukturama, a takođe ima važnu ulogu u održavanju integriteta tela, omogućavanju kretanja i samom percipiranju pokreta.

Ova metoda temelji se na biomehaničkom modelu koji posmatra telo kao jedinstvenu celinu i podrazumeva identifikaciju i tretman specifičnih područja u fasciji koja su zategnuta ili ograničena u pokretu. Prema ovom modelu disbalans ili ograničenje u jednom delu tela može uticati na celokupnu mehaničku ravnotežu i funkcionalnost tela.

Pri samom tretmanu terapeut se fokusira na denzifikovane tačke, što su specifične oblasti u fasciji koje su najviše pogođene zatezanjem ili ograničenjem.

Terapeut koristi falange, jagodice prstiju ili lakat kako bi izvršio trenje na denzifikovanoj tački. Kroz trenje na denzifikovanoj tački, terapeut stvara odgovarajuću stimulaciju koja podstiče prirodne mehanizme tela za regeneraciju i oporavak.

 

Metoda fascijalne manipulacije se može koristiti kod različitih stanja i problema vezanih za mišićno-koštani sistem. Evo nekoliko ključnih benefita i stanja kod kojih se ovaj tretman koristi:

1. Smanjenje bolova

Tretman može smanjiti akutni i hronični bol u različitim delovima tela, kao što su bolovi u leđima, vratu, zglobovima i mišićima.

2. Poboljšanje pokretljivosti

Manipulacija fascijom pomaže u povećanju fleksibilnosti i raspona pokreta, što može biti korisno kod ograničene pokretljivosti zglobova.

3. Oporavak od povreda

Metodu možemo primeniti kao deo terapije za sportske povrede, istegnuća mišića, uganuća i druge vrste povreda, kako bi se ubrzao proces ozdravljenja i obnova tkiva.

4. Smanjenje napetosti i stresa

Manipulacija fascijom može opustiti mišiće i smanjiti napetost u telu, što može imati pozitivan uticaj na smanjenje stresa i poboljšanje opšteg stanja.

5. Rehabilitacija nakon operacija

Metoda fascijalne manipulacije u kombinaciji sa drugim rehabilitacionim tehnikama za cilj može imati ubrzavanje samog rehabilitacionog procesa nakon postoperativnih stanja.

 

Važno je napomenuti da je svaki tretman individualno prilagođen pacijentu, gde se kroz detaljnu anamnezu, pregled, istoriju povreda i stanja uočavaju najveće smetnje, te se u odnosu na prikupljene informacije sam tretman izvodi.

Ova metoda razvijena je kao holistički pristup tretmanu, gde se terapeut fokusira na celokupno telo, umesto samo na simptomatske delove.

Slika: tonodiaz on Freepik

 

ZAKAŽITE PREGLED!

Poliklinika ORTO MD

SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORTOPEDIJU

Futoška 117,
21000, Novi Sad,
Telefon: +381 (21) 382 20 93
Mobilni za hitne slučajeve i van radnog vremena: +381 (63) 129 94 22
Email: ortopedijamd@gmail.com

Usluge

Ortopedija

Decija ortopedija i hirurgija

Rehabilitacija

Neurorehabilitacija

Pulmologija

Opša medicina

Rendgen

Ultrazvuk

Radno vreme

  • Pon – Pet: 9.00 – 20.00
  • Subota: 9.00 – 12.00
  • Nedelja: Neradna
Metoda fascijalne manipulacije
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more