PRP Terapija

Neretko,u ortopediji se primenjuju neoperativne metode lečenja koje daju veoma dobre rezultate. Ovakve procedure mogu podrazumevati aplikaciju autologog seruma u obolele regije, ACP-a – autologa kondicionirane plazme (autologous conditioned plasma) ili primenu PRP-a, plazme obogacene trombocitima (platelet rich plasma).

PRP terapijska metoda je jedna od najsavremenijih tehnika lečenja u oblasti ortopedije koja pokazuje odlične rezultate u veoma kratkom vremenskom periodu. Međutim, da bi bila uspešno izvedena, od velike važnosti je da se PRP pravilno pripremi i u pravim indikacijama. Zato je najbitnije da se u svrhe procene i lečenja obratite lekarima iskusnim u ovoj metodi.

Na čemu se zasniva PRP Terapija?

Sama metoda je minimalno invazivna, jednostavna, prirodna i sigurna. Ceo proces ne iziskuje uključivanje bilo kakvih adjuvanasa, dodataka, tako da je mogucnost alergijske reakcije svedena na minimum.

Suština tretmana su takozvani „Faktori rasta” koje organizam i inače, potpuno samostalno i prirodno stvara na svakodnevnom nivou.

Glavnu ulogu igraju TROMBOCITI

Terapija se izvodi tako što mi posebnom procedurom izolujemo krvne pločice – TROMBOCITE. Oni su upravo te čestice koje sadrže veliku koncetraciju belančevina koji se nazivaju faktorima rasta. Faktori rasta potom deluju ma matične ćelije tkiva čime se ubrzava njihov rast i umnožava populacija ćelija.

Dakle, ono što mi radimo je da izolujemo velike koncentracije faktora rasta koje se nalaze u krvnoj plazmi i implementiramo ih direktno u obolelo mesto ili regiju. Klasičnom venskom punkcijom se uzima puna krv, koja se u posebnom aparatu obrađuje. Nakon obrade se dobija određena količina supstrata u kome se nalaze trombociti, odnosno faktori rasta. Nakon pripreme polja se u sterilnim uslovima aplikuje PRP u obolelu regiju. I, na kraju, naš tim pruža savremene kinezi i metode fizikalne terapije, kao i elektro mišićne stimulacije u cilju što bržeg oporavka.

Davanje se može ponavljati i do šest puta, u zavisnosti od težine patološkog stanja i na osnovu procene ortopeda. Potentnost izolovanog supstrata nekoliko puta ubrzava reparaciju oštećenog tkiva (prevashodno ligamenata, tetiva i mišića gde se ova terapija najčešće i primenjuje) i samim tim znatno skraćuje vreme oporavka.

Kod hroničnih stanja kod kojih su iscrpljene mogućnosti konvencionalne medicine, veoma brzo dolazi do značajnih poboljšanja. Dok se kod akutnih oštećenja brzina oporavka meri danima.

Kome je PRP tretman namenjen?

Ovaj tretman pogodan je za sve osobe koje pate od raznovrsnih ortopedskih tegoba. Dovodi do brzog oporavka u slučaju povrede i oštećenja zglobova, tetiva i mišića kolena, kuka ili lakta.

Takođe, poslednjih godina, sama metoda se pokazala efikasnom i za lečenje problema koji nisu isključivo ortopedske pirode poput tegoba lica, ili rasta kose. Tako da danas postoji i PRP tretman kose za lečenje problema poput alopecije.

Međutim, njegova brzina i efikasnost može biti posebno zanimljiva profesionalnim sportistima kao i poslovnim ljudima kojima tempo života i obaveza ne dozvoljava duga odsustva zbog lečenja.

Naša iskustva govore da je najistaknutiji benefit ove metode u tome što davanje seruma smanjuje bol i otok u veoma kratkom vremenskom periodu.

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/2″][/cmsmasters_column][cmsmasters_column data_width=”1/2″][/cmsmasters_column][cmsmasters_column data_width=”1/2″][/cmsmasters_row]

Usluge

Ortopedija

Decija ortopedija i hirurgija

Rehabilitacija

Neurorehabilitacija

Pulmologija

Opša medicina

Rendgen

Ultrazvuk

Radno vreme

  • Pon – Pet: 9.00 – 20.00
  • Subota: 9.00 – 12.00
  • Nedelja: Neradna
PRP Terapija
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more